Egyszerű gyöngy karkötő készítése


Talán a gyöngyfűzés az egyik legnépszerűbb kreatív elfoglaltság, nem csak idehaza, de túlzások nélkül az egész világon. Népszerűsége mögött az bújhat meg, hogy kevés eszközzel megszámlálhatatlan formát és variációt hozhatunk létre. Ma egy egyszerű gyöngy karkötő elkészítését fogom bemutatni, melyhez kétféle gyöngyre lesz szökséged.

Mielőtt belekezdesz a fűzésbe, érdemes mindig kirakni magad elé az asztalra sorban a gyöngyöket, ahogyan majd a kész ékszeren is elhelyezkednek. Így egyrészt látni fogod a színek harmóniáját, amin változtathatsz, ha nem tetszik, másrészt a fűzés során nem fogsz rossz színű vagy formájú gyöngyhöz nyúlni.

Amire szükséged lesz:
  • kétféle gyöngy
  • damil vagy selyemzsinór
  • 2×3 cm rézdrót
  • delfin vagy csavaros zár
  • olló
  • lapos vagy kúpos fogó
  • mérőcenti

Ha a gyöngy karkötő magadnak lesz, akkor az első nehézségen már túl is vagyunk. Ha meglepetés ajándéknak szánod, nos, akkor egy kis fondorlathoz kell folyamodnod, ugyanis szükséges lesz csuklóméretre.

gyongy-karkoto-keszitese-01

A mérőcenti segítségével mérd meg a csuklódat. Hagyj rá egy kicsit, ne pont a csuklóméretedet vedd, mert úgy a karkötő nagyon szoros lesz, illetve számolni kell a csomózással és a zár felszerelésével is.

gyongy-karkoto-keszitese-02

Ha selyemzsinórt használsz, akkor számolhatsz duplamennyiséget, s hajthatod a zsinórt kétrét is. Vágd le a kimért zsinórt az ollód segítségével.

gyongy-karkoto-keszitese-03

Érdemes az első gyöngyszem felfűzésekor ideiglenesen átbújtatni a damilt vagy selyemzsinórt a fenti képhez hasonlóan, így nem fog leperegni a gyöngy, míg dolgozol. Fűzd föl a tervezett mintát, amíg tart a zsinóród.

gyongy-karkoto-keszitese-05

Érdemes folyamatosan a csuklónkhoz mérni a készülő ékszert, így nem fogunk túlfutni vagy kevesebb gyöngyöt felrakni. Ha jól dolgoztunk, akkor ennél a fázisnál a fenti képnek megfelelően néz ki a gyöngy karkötőnk.

gyongy-karkoto-keszitese-06

A fogó segítségével hajlíts hurkot a rézdrótra, vezesd rá a damilt vagy a selyemzsinórt, és csomózd meg. A rézdrót másik felét vezed bele az utolsó gyöngyszembe, így nem fog az látszódni. A füzér másik oldalán is hasonlóképpen járj el. A karkötőd valamelyik végére tett rézhurokra vezesd rá a választásodnak megfelelő zárat (delfin- vagy csavaros zár), és kész is vagyunk.

gyongy-karkoto-keszitese-07

Igazgassuk el egy kissé a gyöngyöket, és próbáljuk fel a karkötőt a csuklónkra. Amennyiben jól dolgoztunk, akkor egy ilyen szemet gyönyörködtető gyöngy karkötő lett a munkánk eredménye. Ha az ékszer esetleg túl laza lett, akkor megbontva kiszedhetünk belőle 1-2 gyöngyszemet. (fotó)

Bejelentkezés

Jelszó visszaállítása

Vissza ide:
Bejelentkezés