Hogyan készítsek adventi koszorút?


Nincs karácsony adventi koszorú nélkül, azonban mindinkább emeli az ünnepek fényét, ha ez a csodálatos dekoráció saját kezűleg készül. Ma megmutatom, hogyan készíthetünk házilag, milyen eszközökkel, milyen technikával kezdjünk neki az adventi koszorúnak.

Először is koszorúalapot kell választani magunknak, el kell tehát döntenünk, hogy mire kezdjük el felépíteni az adventi koszorúnkat. Készülhet szalmából, vesszőből, formázott hungarocellből vagy tűzőhabból. Mind a négy alapanyagnak megvan az előnye, ahogyan a hátránya is: a szalma koszorúalap tartós, ugyanakkor meglehetősen gyúlékony, a vessző már önmagában is kevés díszítést igényel, ám megkíván némi törődést (esetleges tüskék eltávolítása, kósza gallyak lemetszése), a hungarocell festhető, viszont pereg, és a forró ragasztópisztollyal nem tanácsos nekimenni, a tűzőhabra élő dekoráció is készíthető (a nedves tűzőhab öntözhető), ám kicsit nehezebb beszerezni.

Amire szükséged lesz:
  • koszorúalap
  • szalagok
  • 4 gyertya
  • természetben fellelhető díszítőelemek (alma, makk, toboz, falevél…)
  • olló
  • drót és virágtűző drót
  • gyertyatüske
  • ragasztópisztoly
  • csípőfogó
Összeállítás:

Az adventi koszorú készítésének nincsenek kőbevésett szabályai, így nyugodtan engedd szárnyalni a fantáziádat és a kreativitásodat. Arra figyelj, hogy a szín tekintetében meglegyen a harmónia. Egy tarkabarka, ezerszínű adventi koszorú nem válik feltétlenül az asztal ékévé. Dolgozz 2-3 színnel, a kevesebb több!

Ha kiválasztottad a megfelelő alapot, a ragasztópisztoly és a drót segítségével kezdd el felrögzíteni a díszítőelemeket, amik mellett letetted a voksot. Rögzítsd a gyertyatüskéket is, tekerd körbe a szalagokkal, ragaszd fel a makkot, tobozt, szárított narancsszeletet, vagy amit odakészítettél még. Végül tűzd fel a négy gyertyát a tüskékre. Ha szeretnéd még tovább fokozni a hangulatot, befújhatod az installációt egy leheteltnyi hóspray-vel, vagy tehetsz rá akár csillámport is.

Adventi koszorú

Érdekesség:

Noha fent azt írtam, hogy az adventi koszorú elkészítésének nincsenek kőbe vésett szabályai, nem volt ez mindig így. A hagyomány szerint a koszorún három darab lila és egy rózsaszín gyertya ég. A lila szín a keresztény tradíció szerint a bűnbánat színe, ugyanis húsvéthoz hasonlóan ilyenkor is tiszta lélekkel, bűnbánattal szükséges az ünnepre készülni. A négy vasárnapból azonban a harmadikon az önmegtartóztatást felváltja a közelgő ünnep felett érzett öröm, ennek pedig a rózsaszín gyertya a jelképe. Tehát, ha szeretnéd betartani a keresztény hagyományokat, akkor az első két vasárnapon a lila gyertyákat gyújtsd meg, a harmadikon a rózsaszínt, a karácsony előtti utolsó vasárnapon pedig a maradék lilát.

Bejelentkezés

Jelszó visszaállítása

Vissza ide:
Bejelentkezés